Samsun'da 8 Mart yürüyüşü: Kadınlar eşitlik ve özgürlük taleplerini haykırdı
Samsun'da kadınlar, 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi. "Aile değil kadınız" sloganıyla düzenlenen etkinlikte mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel
Samsun'da Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi. "Aile değil kadınız" sloganıyla düzenlenen etkinlikte mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.
Basın açıklamasında, 8 Mart'ın tarihsel kökenine vurgu yapılarak, kadın mücadelesinin yüzyıllardır süren bir direniş geleneği olduğu belirtildi. KESK'li Kadınlar'ın yaptığı konuşmalarda, "Sağ, muhafazakâr ve gerici iktidarların yarattığı yoksulluk, istikrarsızlık ve şiddete karşı isyan ve öfkeyle mücadelemizi sürdüreceğiz" denildi.
Kadınlar "Aile Yılı"na karşı çıktı
HDP Kadın Meclisi tarafından yapılan açıklamada, AKP-MHP iktidarının 2025 yılını "Aile Yılı" ilan etmesine tepki gösterildi. Aile politikalarıyla kadınların kamusal alandan uzaklaştırıldığını belirten kadınlar, "Kadınların bedenine, kimliğine ve emeğine dönük baskılara karşı buradayız" mesajı verdi.
OHAL ve KHK uygulamalarının kadınların yaşamını daha da zorlaştırdığı belirtilirken, 450 çocuğun ebeveynlerinin hapiste olduğu hatırlatıldı. “KHK'li Kadınlar Onurumuzdur” ve “AKP Elini Çocuklardan Çek” sloganlarıyla iktidarın uygulamaları protesto edildi.
Nüfus politikaları ve ekonomik kriz eleştirildi
Sol Feminist Hareket'in konuşmacıları, son dönemde tartışılan nüfus politikalarına dikkat çekerek, bakım emeğinin kadınlara yüklenmesine tepki gösterdi. Kadınların ekonomik bağımsızlığını kısıtlayan esnek ve güvencesiz çalışma modellerinin reddedildiği belirtilerek, her mahallede ücretsiz, nitelikli ve ana dilinde kreş açılması talep edildi.
Mor Sarmaşık temsilcileri ise ekonomik kriz, anti-demokratik uygulamalar ve kayyım politikalarının kadınların şu anki yaşamını nasıl etkilediğine dikkat çekti. "AKP-MHP iktidarının cinsiyet eşitliği temelinde yürütülen politikaları engelleyen uygulamalarına karşı kadınlar alanlarda olacak" denildi.
Kadın cinayetlerine ve şiddete karşı tepki
Disk Emekli Sen'li Kadınlar, kadın cinayetlerinin artışına dikkat çekerek, "Kadınların evde, sokakta ve işyerlerinde güvende olması için İstanbul Sözleşmesi'ne dönülmelidir" dedi. LGBTİ bireylerin de hedef alındığı vurgulanarak, uluslararası sözleşmelerin uygulanmasının önemine dikkat çekildi.
Samsun'daki 8 Mart yürüyüşü, "Yaşasın Kadın Dayanışması", "Kadınlar Birlikte Gücülü", "Jin, Jiyan, Azadî" sloganlarıyla sona erdi. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et